Flexible zijn en werken vanuit je eigen kantoor

Thuiswerken wordt steeds populairder. Gewoon vanuit huis inloggen op het bedrijfsnetwerk en uw werkzaamheden uitvoeren, dat is toch ideaal? Thuiswerken wordt vaak in één adem genoemd met flexwerken. Flexwerken houdt in dat u de werkzaamheden afwisselend op kantoor of thuis uitvoert. Vanuit huis werken is ideaal voor zowel werkgever als werknemer.

Als werknemer bent u vaak productiever in uw eigen omgeving (voordeel voor de werkgever) en u ervaart meer vrijheid. Toch zijn er een aantal dingen waar u op moet letten bij thuiswerken op het bedrijfsnetwerk.

De beste optie voor het benaderen van bedrijfsbronnen vanuit huis is via een VPN (Virtual Private Network). Een VPN zorgt ervoor dat u via uw thuiscomputer verbinding kunt maken met het bedrijfsnetwerk en dat uw computer gezien wordt als onderdeel van dat netwerk. Hierdoor heeft u via uw eigen computer toegang tot bedrijfsbestanden, -printers en -applicaties. VPN bestaat in een aantal verschillende varianten.

IPsec VPN De eerste variant is toegang via IPSec VPN. IPsec (Internet Protocol Security) beveiligt uw internetprotocol met behulp van encryptie of authenticatie.

SSL VPN SSL staat voor Secure Socket Layer en is een populair protocol voor thuiswerken. Met SSL VPN heeft u namelijk geen voor geïnstalleerde client op uw computer nodig om met het bedrijfsnetwerk te verbinden.

VPN via statisch IP-adres Het is belangrijk om een VPN op te zetten via een statisch IP-adres. Immers, wanneer het IP-adres met enige regelmaat verandert, kunnen gebruikers niet meer inloggen op het netwerk.

VPN via firewall Het meest ideale is om een VPN achter een bestaande firewall te gebruiken. Daarvoor is het wel belangrijk dat de VPN goed genoeg is.