Snelheid internet

De Nederlandse mobiele aanbieders geven te weinig duidelijkheid over de geraamde mobiele internetsnelheden die klanten kunnen verwachten. Dit is in strijd met de regelgeving van toezichthouder Autoriteit Consument & Markt

Nederlandse mobiele aanbieders moeten, conform de regelgeving van toezichthouder ACM, hun geraamde mobiele downloadsnelheid, de hoogste internetsnelheid die zij kunnen bieden, vermelden in de contracten met klanten. Dit staat in de regelgeving van de ACM. Een simpele verwijzing voor deze informatie naar de eigen website van de aanbieder is niet toegestaan.

De onderzoekers zijn het niet mee eens en spreken in de gevallen van Vodafone en KPN van een ‘theoretische’ snelheid die kan worden bereikt. Dus niet de ‘geraamde of de te verwachten’ snelheid. De vergelijkingswebsite geeft aan dat de betreffende mobiele aanbieders best wel de geraamde mobiele internetsnelheid kunnen aangeven doordat zij inzicht in hun netwerk hebben. Optimale prestaties en een semantische discussie over theoretische of te verwachten snelheid gaan volgens de onderzoekers niet op.